Velký jezdecký den v Kladrubech nad Labem

04.07.2012 02:06

V sobotu 30.6.2012 se konal v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem VELKÝ JEZDECKÝ DEN. Dopoledne proběhla na nádvoří hřebčína chovatelská ukázka a odpoledne pak patřilo hlavnímu programu na velkém travnatém předvadišti.

Starokladrubský bělouš v zápřeži

Po slavnostním zahájení byly předvedeny všemožné typy zápřeže (jednospřeží, tandem, random, ruská trojka, einhorn, pětispřeží a šestispřeží). Kladrubákům (ať už bílým či černým) to v zápřeži nesmírně sluší - ostatně chovným cílem je právě galakarossier - tedy elegantní kočárový kůň pro ceremoniální službu (bílí kladrubáci slouží například na dánském královském dvoře).

Fríský kůňČtverylka německého spolku Die Ostsee-Quadrille

Jako host přijel do Kladrub německý spolek Die Ostsee-Quadrille s frískými koňmi, kteří se prezentovali hned v několika vstupech - například ve "čtverylce" společně s dvojspřežími bílých kladrubáků, dále v "Mish-Mash" vystoupení pod dámským sedlem nebo naopak bez sedla, bez uzdečky, předvedli pár cirkusových prvků a v neposlední řadě rovněž ukázali, že i jim to služí v zápřeži) a na závěr i ve vlastní kostýmově sladěné čtverylce.

Dvanáctispřeží kladrubáků

Učni z odbornéh kladrubského učiliště měli krátkou ukázku z jezdeckého výcviku a později pak předvedli pushball (koňský fotbal). Plac řádně začoudil policejní oddíl z Prahy, v jehož službách lze nyní rovněž potkat kladrubáky. V rámci policejní prezentace byla předvedena i krátká ukázka služební kynologie. Teplokrevní koně se předvedli ve skokové ukázce, děti a dorostenci odcvičili voltiž, dvě koňská miminka byla slavnostně pokřtěna, elegatní "domino - tedy černo-bílou" čtverylku předvedli zaměstnanci NH a za zmínku stojí i barokní prezentace starokladrubáků - ať už pod dámskými sedly, či drzezurními nebo i na dlouhé otěži. Samostatnou ukázko mělo polo, jehož propagátoři sídlí v nedalekém Chlumci nad Cidlinou.

Starokladrubský bělouš v barokní ukázceStarokladubský vraník pod dámským sedlem

Velkým zážitkem byla uherská pošta (čikoš stojí na hřbetech dvou koní a před sebou vede v plném trysku ještě další tři koně). Závěr pak patřil přehnání stáda kladrubských klisen po obvodu celého předvadiště a "třešínkou" pak bylo 12-ti spřeží bílých starokladrubáků.

... ale více než všechna slova, myslím, řeknou FOTOGRAFIE.

Uherská pošta

Kontakt

Hana Maredová

boraderam@seznam.cz

Brixiho 14, 162 00 Praha 6
Jablečno 7, 338 08 Zbiroh
Czech Republic

+420 732 976700

Vyhledávání

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode